Waarom is het zo belangrijk om een goed gesprek aan te gaan met jongeren!

Waarom is het zo belangrijk om een goed gesprek aan te gaan met jongeren!

In mijn recente stuk schreef ik over hoe goede gesprekken met jongeren een plek van activiteit veranderen in een ruimte van jeugdwerk. Misschien is dit tot op zekere hoogte een grimmige claim, en meestal een van de moeilijkere aspecten van het werken met jongeren, en veelgestelde vragen aan mij is ‘Hoe de gesprekken te ontwikkelen? en vaak zit die kwestie in ons, dat wil zeggen dat het onze schuld is dat jonge mensen niet met ons praten. Vooral als we bang zijn voor jongeren of de negativiteit om hen heen geloven.

Waarom gesprekken met jongeren zo belangrijk zijn

Als ik onthechte jeugdwerktrainingen voor groepen en organisaties doe, is ‘het starten van gesprekken’ in het koude contactmoment op straat iets waar we eeuwen aan besteden. Als we alleen maar activiteiten voor jongeren opzetten om te doen, terwijl we aan de kant blijven, of in de keuken voor hen koken, dan is het geen wonder dat jongeren weggaan.

  • Aan de ene kant kunnen gesprekken op straat gezien worden als een van de engere aspecten van dat soort jeugdwerk, aan de andere kant maakt het het gemakkelijk. Waarom? Omdat goede gesprekken plaatsvinden in een omgeving waar jongeren zich thuis voelen. Het is een ruimte die ze vertrouwen, en wij zijn mensen die ze kunnen vertrouwen. Jongeren kiezen voor de straat, daarom voelen ze zich eerder thuis, de jeugdclub of groep… dat is een andere zaak…

Dus – in de omgeving van de jeugdclub – Hoe begin je gesprekken met jongeren?

Goede gesprekken ontstaan wanneer jongeren zich thuis voelen, dit omvat veiligheid, maar het omvat ook participatie, kunnen ze de plek als thuis behandelen, kunnen ze zichzelf een koffiedrankje maken? Vertrouwen ze leiders die blijven rondhangen (langer dan 6 maanden) De omgeving staat centraal. Het geven van gespreksruimte is belangrijk. Hoe vaak willen jongeren ‘gewoon een ruimte om te kletsen’ terwijl wij er een ruimte van activiteitenprogramma en afleiding van willen maken?

Vertrouw op de context bij jongeren

Een gesprek beginnen met wat er in de kamer is en wat een jongere naar de kamer heeft gebracht is een goede plek. Dus, wat gebeurt er al, waar hebben de jongeren het over? Wat is het lokale nieuws, roddels, wat is de rage? Maar ook – wat kan er anders zijn aan de jongere, hebben ze hun haar veranderd? probeer het maar eens op te merken. De context in het moment is een goed uitgangspunt.

  • Laat ze zich bezighouden met een taak (niet alleen een activiteit) en breng tijd met hen door, help bij het opzetten, het beslissen over het eten, het uiteenzetten van de spelen, in een clubomgeving kunnen de middelen zelf het decor zijn voor het gesprek, het helpt omdat het het te opdringerig of persoonlijk maakt.

Opinie vragen helpen om een gesprek met jongeren te voeren

Probeer een mening te krijgen over iets – recentelijk was dit gemakkelijk ‘wie denk je dat er de wereldbeker gaat winnen’ is een mening scheppende vraag, die antwoorden genereert en ook een gedetailleerde analyse of een ‘dont care’ – maar ‘wie denk je’ of ‘wat denk je’ soort vragen zijn geweldig in het krijgen van een antwoord, en het geven van ruimte aan jonge mensen om hun gedachten en ideeën te delen over welk onderwerp dan ook – of het nu een lokale gemeenschapskwestie is, over een ethische kwestie, over het geloof, over de toekomst, over iets actueels. Het is van cruciaal belang om hun mening te achterhalen en er naar te luisteren en deze te gebruiken om na te denken.